Šta jesti posle vađenja umnjaka – 33 mekanih hrana

Nakon operacije vađenja umnjaka, odnosno osmica ili trećih molnara kako se još nazivaju, stomatolog može prepisati pridržavanje režima ishrane koji podrazumeva konzumaciju isključivo mekane hrane.

U nastavku ćemo objasniti šta je tačno režim ishrane posle vađenja umnjaka i dati 33 predloga mekane, kašaste hrane.

Kada jesti posle vađenja umnjaka?

Pacijenti nakon vađenja umnjaka trebalo bi da se uzdrže od konzumacije jela dok ne prestane dejstvo anestezije, nakon čega nema razloga za dalje uzdržavanje od jela i pića.

Dejstvo anestezije prestaje nekoliko sati od operacije.

Dok anestezija deluje, utrnutost dela vilice gde je obavljena ekstracija umnjaka može dovesti do slabijeg osećaja i uzrokovati povrede tokom žvakanja, i ovo je glavni razlog iz kog treba izbegavati žvakanje dok anestezija ne prestane da deluje.

Režim ishrane posle vađenja umnjaka

Posle vađenja umnjaka, pacijent se mora pridržavati specifičnog načina ishrane dok se rana od zuba u potpunosti ne oporavi.

Ovo podrazumeva izbegavanje jako začinjenih jela koji mogu izazvati iritaciju rane i uzrokovati da se začini zaglave u ranu i izazovu bol i nelagodu.

Pored toga, treba izbegavati izuzetno hladnu i toplu hranu.

Ipak, osnovna stvar je da se biraju kašaste hrane koje neće da iritiraju ranu i dovedu do dodatne povrede operisane regije.

Ukoliko se rana iritira ili oštete konci, oporavak će trajati duže, a najverovatnije da će se javiti i bol i nelagoda, zbog čega treba biti oprezan u pogledu odabira namirnica tokom oporavka.

Osim toga, tvrde namirnice mogu da dovedu do pomeranja krvnog ugruška koji štiti operisano mesto, što će dovesti do stanja koje se naziva alveolitis, i koje može biti izuzetno bolno.

Sledi lista dobrih izbora namirnica koje pacijenti mogu jesti nakon vađenja osmica.

Mekane hrane i jela

1. Avokado

Avokado je pre svega makana voćka (da, avokado je zapravo govoreći voće) koja neće vršiti pritisak na zube dok jedete.

Veoma je dobar izvor vitamina E, C, K i B-6 i zdravih, nezasićenih masti, a ne sadrži semenje koje bi moglo da se zaglavi u operisano područje.

2. Pire od jabuke

Pire od jabuke možete da kupite kao gotov proizvod, ili da ga jednostavno napravite sami.

Prokuvajte oljuštene jabuke u vodi i dodajte začine poput cimeta i vanile, i kada jabuka omekša sve zajedno izblendajte.

Pire je sam po sebi već dovoljno sladak, pa nema potrebe za dodavanjem šećera, a ukoliko birate komercijalno pripremljene proizvode, birajte one bez dodatog šećera.

3. Pečeni pasulj

Pečeni pasulj je dobar izbor nakon operacije zuba, jer nakon što je dobro prokuvan, on je i zapečen što mu daje dodatnu mekoću i neće uticati na regiju koja je operisana.

Pasulj je odličan izvor proteina, ugljenih hidrata i vlakana, kao i brojnih minerala i ubrzaće oporavak.

4. Hrana za bebe

Hrana za bebe se takođe može jesti nakon procesa vađenja zuba ili operacija, slično pireu od jabuka.

Ukoliko ne možete pronaći adekvatan kašast gotov proizvod, možete se odlučiti za kupovinu hrane za bebe.

5. Banane

Banane su odličan izbor nakon različitih operativnih zahtava na zubima. Bogate različitim vitaminima i mineralima, ubrzaće oporavak i dati energiju tokom oporavka.

Tokom perioda oporavka treba birati zrele banane koje su mekane, i izbegavati nezrele, zelene plodove.

6. Supe

Supe ne samo da su bogate vitaminima i mineralima, već će pružiti i neophodnu hidrataciju.

Kada je reč o sastojcima koji čine idealnu supu za oporavak nakon operacije, treba birati namirnice koje ne sadrže koštice, semenke i slično, već birati namirnice koje postaju mekane kuvanjem, kao što su slatki ili krompir, šargarepa, luk i slično.

7. Brokoli

Brokoli je odlična opcija budući da je bogat vitaminimima i mineralima koji će pospešiti oporavak nakon vađenja umnjaka.

Dobro skuvan brokoli, idealno na pari, postaće mekan i neće iritirati ranu.

8. Bundeva

Bundeva se može pripremiti na više načina, a termičkom obradom postaje mekana i samim tim laka za konzumaciju nakon operacije umnjaka.

Neke od mogućnosti uključuju pravljenje potaža, krem čorbi, kuvanje ili pečenje.

Iako omiljene, pite sa bundevom treba izbegavati jer su kore najčešće hrskave i mogu lako da iritiraju ili dodatno povrede operisanu regiju.

9. Šargarepa

Kada se skuva, slično krompiru ili bundevi, šargarepa postaje veoma mekana i laka za jelo.

Osim što se promeni njena struktura, minerali iz šargarepe postaju lakše dostupni nakon kuvanje, te je ovo u svakom slučaju preporučen način konzumacije šargarepe.

10. Sir

Većina sireva, posebno mladi sirevi ili švapski sir, izuzetno su mekani i laki za jelo. Sir je izvor kalcijuma i drugih minerala koji igraju ključnu ulogu u zdravlju zuba.

Tokom oporavka od operacije impaktiranih umnjaka, treba izbegavati kačkavalje i druge čvrste sireve, kao i namaze koji sadrže dodatke i začine koji se mogu zaglaviti u ranu i usporiti oporavak.

11. Natopljene žitarice

Natopljene žitarice, najčešće u obliku pahuljica, ostavljene preko noći u vodi, mleku, biljnom mleku, čaju ili drugoj tečnosti, postaće kašaste i mnogo nežnije i mekše strukture.

U zavisnosti od ukusa, na raspolaganju su ovsene, ražene, speltine, pirinčane, i pahuljice od drugih žitarica.

12. Grašak

Grašak je namirnica koja sadrži visokokvalitetan protein i važan je izvor proteina osobama na biljnoj ishrani.

Kada se dobro skuva, ili idealno konzumira konzervirani grašak, mala je verovatnoća da će negativno uticati na oporavak.

Osim konzumacije temeljno skuvanog graška, pravljenje potaža ili krem čorbe je takođe odličan izbor.

13. Griz

Griz skuvan sa vodom ili biljnim ili životinjskim mlekom još jedna je od ukusnih, hranjivih i jela jednostavnih za pripremanje koji neće da ugroze oporavak nakon operacije.

Treba samo voditi računa da se ne jede prevruć, a njegova fina struktura jedva da će od pacijenta zahtevati žvakanje.

14. Jaja, pre svega kajgana

Jaja su jedna od omiljenih namirnica mnogima, a pripremljena kao kajgana su gotovo idealan izbor nakon bilo koje operacije zuba, uključujući naravno i sve zahvate vezane za umnjake.

Bogata su proteinima, vitaminima i mineralima i veoma mekana, svaka lista hrana i jela koja se bavi ovom tematikom bila bi nepotpuna bez jaja.

15. Riba i morski plodovi

Generalno, riba i morski plodovi su izuzetno mekani i odličan izbor posle operacije zuba.

Ipak, treba biti izuzetno oprezan kada je reč o ribljim kostima, koje mogu da povrede operisani umnjak i znatno produže zarastanje umnjaka.

Sve ribe i morski plodovi su bogati proteinima, a određene ribe i omega-3 masnim kiselinama, koje smiruju upalu i pružaju čitav niz benefita za zdravlje.

16. Voće

Jasno je da je voće jedna od najzdravijih namirnica, ali nakon operacije zuba sa odabirom vrste voća treba biti oprezan.

Mekano voće bez sitnih koštica i semenki poput ranije pomenutih banana, zrelih breskvi, manga ili dinja su dobar izbor.

Sa druge strane, tvrde voćke poput jabuka, onih sa sitnim semenkama poput jagoda ili kivija, treba ostaviti za period nakon zarastanja rane.

Na kraju, citrusi mogu da izazovu nelagodu i bol zbog svoje kiselosti.

17. Smutiji

Odličan način da se unese dovoljno količina kalorija i nutrijenata nakon vađenja umnjaka jeste pripremanje smutija, koji mogu da sadrže namirnice koje u svom prirodnom obliku ne bi bile dobra opcija.

Smuti koji je zdrav, kaloričan i pun nutrijenata idealno će sadržati zeleno lisnato povrće, voće koje nema sitne semenke koje bi se teško mogle samleti, kao i pahuljice i eventualno orašaste plodove.

Važno je da se smuti dobro izblenda, tako da postane homogen i bez sitnih delova koji bi se mogli zaglaviti u ranu.

18. Palenta

Slično grizu, palenta je dobar izbor, posebno za doručak nakon vađenja umnjaka. Može se kombinovati sa različitim slatkim i slanim namirnicama i dati dosta energije, a praktično ne zahteva žvakanje.

Kao i sa grizom i drugim kuvanim jelima, treba biti samo biti siguran da se palenta dovoljno ohladila pre jela.

19. Gvakamole

Već na samom početku teksta avokado je pomenut kao jedna od namirnica koja je odličan izbor po vađenju umnjaka.

Gvakamole je salata ili umak, na bazi avokada, koja ima veoma kremastu strukturu i samim tim predstavlja odličan izbor tokom perioda oporavka.

20. Sladoled

Sladoledi su veoma mekani i jedna od omiljenih poslastica, posebno leti.

Budući da nema potrebe za žvakanjem, on se može lako uvesti u ishranu. Jedina mana sladoleda je njegova hladnoća, koja može izazvati nelagodu i prolazni bol.

21. Humus

Humus je vrsta namaza koji se najčešće pravi od fino samlevenih leblebija, paste od susama (tahinija), limunovog soka, maslinovog ulja i belog luka.

Bogat je izvor biljnih proteina i veoma je popularan kod vegetarijanca i vegana, ali u poslednje vreme sve je popularniji i u opštoj populaciji.

22. Kefir

Sličan jogurtu, ali napravljen od mleka fermentisanog drugom vrstom bakterija od jogurta, kefir je odličan napitak.

Bogat probioticima, proteinima i kalcijumom, pomoćiće zdravlju zuba i oporavku nakon stomatoloških operacija.

Najbolja opcija je kefir koji nema dodatih zaslađivača i voća koji bi mogli da imaju negativan uticaj.

23. Maskarpone

Maskarpone je vrsta sira ili namaza na bazi sira, koja deli gotovo sve karakteristike sa mekanim sirevima koje smo ranije pomenuli.

Vrlo često je deo slatkih recepata koji mogu biti prihvatljivi za pacijente koji su se odlučili za ekstrakciju umnjaka.

24. Pire krompir

Pire krompir ne zahteva žvakanje, a telu daje trenutnu energiju.

Osim što je hranjiv, pire krompir se vrlo jednostavno sprema i jeftin je.

Krompir pire pripremljen kod kuće je najbolja varijanta jer kupovne mogu sadržati brojne aditive, previše soli i slično.

25. Ovsena kaša

Ovsena kaša jedan je od omiljenih doručaka mnogima širom sveta, sa dobrim razlogom.

Pruža mnoštvo nutrijenata, može se spremiti kao slano ili slatko jelo na mnogo načina, a što je najvažnije za ovaj članak, ova kuvana kaša je mekana.

26. Puding i mus

Puding i mus su dezerti koji su kremasti ili želatinasti, i ne zahtevaju gotovo nikakvo žvakanje.

Ukoliko se javi želja za slatkim po vađenju zuba, mogu biti dobra opcija i alternativa tvrdim i hrskavim dezertima.

27. Proteinski šejkovi

Proteinski šejkovi podrazumevaju mešanje proteinskih prahova sa vodom ili drugim napicima i ne zahtevaju žvakanje a pružiće veliku dozu proteina u jednoj porciji.

Najrasprostranjeniji su proteini surutke, ali na tržištu je dostupan veliki broj proteinskih prahova iz drugih izvora, uključujući biljne poput proteina, pirinča ili soje.

Proteinski šejkovi su dobar dodatak izbalansiranoj ishrani, ali ne treb da se koriste kao zamene za obroke jer najčešće pružaju vrlo malo vitamina i minerala neophodnih za oporavak.

28. Pirinač, rižoto i sutlijaš

Pirinač je jedna od najčešće preporučenih namirnica koja može da se konzumira po stomatološkoj operaciji.

Dobro skuvan, posebno beli pirinač koji je sam po sebi mekši od integralnog, izuzetno je mekan, a istovremeno pruža brojne benefite i jedan je od najboljih izvora ugljenih hidrata.

29. Pavlaka i kiselo mleko

Pavlaka i kiselo mleko, još jedna je od vrsta namirnica od mleka (ili biljnih alternativa poput soje) koje nastaju procesom fermentacije.

Kao i drugi fermentisani proizvodi, bogati su probioticima, a osim toga dobar su izvor kalcijuma, proteina i drugih nutrijenata koji će ubrzati oporavak.

30. Spanać i blitva

Kuvani spanać i blitva su izuzetno mekani kada se skuvaju, a bogati su izvor kalcijuma, vitamina K i drugih mikronutrijenata koji igraju veliku ulogu zarastanju rana i generalno zdravlju zuba i kostiju.

Ova lisnata povrća dostupna su u svežem obliku, ali i u smrznutom, u briketima koji su već sitno iseckani i izuetno laki za pripremu.

31. Bareno povrće

Gotovo sva povrća kada se termički obrade postaju mekana i laka za konzumaciju, pa samim tim dostupna i pacijentima kod kojih je nedavno obavljeno hirurško vađenje umnjaka ili drugih zuba.

Dužina kuvanja zavisi od vrste povrća, te je tako slatki krompir ili karfiol potrebno relativno kratko kuvati, dok neka povrća kao što je špargla ili cvekla zahtevaju duže vreme kuvanja kako bi postali potpuno mekani.

32. Tofu

Tofu je definitivno jedna od omiljenih namirnica kod osoba na biljnoj ishrani, napravljena od zgusnutog sojinog mleka, i jedan je od retkih izvora kompletnog biljnog proteina.

Na tržištu su dostupne različite opcije, i samim tim različite tvrdoće tofu sira, a najbolji izbor tokom oporavka su mekše varijante.

U isto vreme treba izbegavati začinjene proizvode, kao i dimljene ili proizvode koji sadrže orašaste plodove, kako bi se sprečilo da sitni komadi zapadnu u ranu.

33. Jogurt

Ovu detaljnu listu završavamo sa još jednom namirnicom od fermentisanog mleka, bogatu probioticima, kalcijumom i proteinima.

Iako su dostupni brojni voćni jogurti, tokom perioda oporavka treba ih izbegavati zbog sitnih delova voćki i velike količine šećera koju najčešće sadrže i držati se klasičnih, nezaslađenih proizvoda.

Zaključak

Posle vađenja umnjaka pacijenti se moraju pridržavati specifičnog načina ishrane, koji pre svega podrazumeva konzumaciju mekane, kašaste hrane.

Osim toga, treba izbegavati i namirnice koje sadrže sitne semenke koje mogu da zapadnu u ranu i izazovu iritaciju rane.

U periodu oporavka treba izbegavati jela koja su jako začinjena, poput slanih, ljutih i kiselih jela, ali i korišćenja začina koji mogu da zapadnu u ranu i dovedu do pojave bola.

Na kraju, ledena i vrela pića i hrane takođe mogu da dovedu do nelagode i bola, te se preporučuje konzumacija mlake hrane i pića, sobne temperature.

Zakažite vađenje umnjaka blizu Vas

Najbolji oralni hirurzi po fer i transparentnim cenama.