Najbrži lek za zubobolju izazvanu rastom ili vađenjem umnjaka

Zubobolja tokom rasta umnjaka ili posle njihovog vađenja je uobičajena pojava.

Umnjaci rastu poslednji u vilici, i za njih često nema dovoljno mesta pa nepravilno rastu i mogu oštetiti druge zube.

Ovo može dovodi do pojave bola, ali to nije jedini razlog zbog kog se javlja bol tokom rasta umnjaka.

Naime, budući da su na samom kraju vilice, održavanje higijene ovih zuba je veoma otežano, pa su upalni procesi, poput perikoronitisa, pojava karijesa i drugi problemi relativno česta pojava.

Umnjaci rastu dugo, i do nekoliko godina, i najčešće rastu u fazama, pa bol i nelagoda, kao i drugi simptomi rasta umnjaka mogu da dolaze i prolaze.

U nekim slučajevima može se javiti intezivan bol, pa se ljudi opravdano pitaju koji je najbrži lek za zubobolju izazvanu rastom umnjaka.

Osim toga, pojava bola nakon vađenja umnjaka je sasvim normalna pojava, kao i javljanje otoka na operisanom mestu.

Vađenje umnjaka obavlja se u lokalnoj anesteziji pa je ova procedura bezbolna tokom vađenja, no nakon što anestezija prestane da deluje najčešće se javlja bol koji zahteva upotrebu lekova.

Veoma je važno odabrati pravu vrstu leka i u slučaju rasta umnjaka, ali je još važnije odabrati pravi lek posle operacije vađenja zuba.

U suprotnom, može doći do krvarenja i komplikacija, uključujući i alveolitis, komplikaciju do koje dolazi kada se krvni ugrušak ne formira na mestu sa kog je zub izvađen.

Kod alveolitisa kost, živac i drugi delovi zuba i vilične kosti ostaju bez zaštite, što dovodi do veoma jakog bola.

Ponekad, obavlja se vađenje više umnjaka odjednom, najčešće dva sa iste strane vilice, kako bi se druga strana vilice mogla koristiti za jelo.

Najbrži lekovi za zubobolju

U nastavku donosimo tri vrste lekova koji mogu pružiti brz i efikasan način da se reši bol zuba, kao i kada je najbolje ih.

Na početku odmah treba reći da lekove iz poslednje grupe, koji sadrže acetilsalicilnu kiseline nikako ne treba koristiti pre ili posle operacije zuba.

Pre operacije zuba važno je reći stomatologu ukoliko je prisutna bilo koja alergija na lekove ili drugo hronično stanje koje može uticati na izbor leka, poput određenih stanja povezanih sa gastrointestinalnim traktom.

Ibuprofen

Lekovi na bazi ibruprofena su najčešće preporučen, najefikasniji i najbrži lek za zubobolju.

Ovi lekovi spadaju u grupu nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), a prodaju se pod različitim imenima, kao što su Brufen, Rupan, Upfen ili Nurofen.

Ne utiču na krvarenje pa se mogu koristiti pre ili nakon vađenja umnjaka ili drugog zuba.

Lekove iz NSAIL grupe ne bi trebalo da uzimaju osobe koje pate od čira na želucu.

Diklofenak i nimesulid

Diklofenak i nimesulid su takođe lekovi iz NSAIL grupe, koji ne utiču na krvarenje, i mogu se koristiti kao lek za zubobolju.

Oni su dostupni pod različitim proizvođačkim imenima:

  • Diklofenak: Diklofen, Rapten, Diklofena
  • Nimesulid: Nimulid, Nimesulid, Anulin, Tenaprost

I ovi analgetici imaju brzo dejstvo, pa se slično kao i kod lekova na bazi ibuprofena može očekivati da njihovo dejstvo počne 15 do 30 minuta nakon uzimanja.

Budući da se radi o nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, osobe koje imaju čir na želucu moraju se konsultovati sa svojim lekarom pre upotrebe ovih lekova.

Paracetamol

Paracetamol je analgetik koji se može koristiti za terapiju slabog do srednje intenzivnog bola, a nešto je sporiji u odnosu na prethodno pomenute lekove.

Očekivano je da olakšanje nastupi nakon nešto više od 30 minuta nakon uzimanja leka, a studije kažu da je to u proseku 37 minuta.

Paracetamol je dobra opcija za osobe koje pate od određenih problema sa digestivnim traktom, poput čira na želucu, koji ne bi trebalo da uzimaju lekove iz ove grupe.

Paracetamol se može kupiti i kao lek sa nazivima Panadol, Kafetin, ili Febricet.

Acetilsalicilna kiselina

Aspirin i drugi lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline mogu pomoći kod bola tokom rasta umnjaka, no nikada ih ne treba koristiti neposredno pre ili nakon vađenja zuba, ili bilo koje druge operacije.

Razlog za ovo je što acetilsalicilna kiselina utiče na krvarenje i može dovesti do problema kod zarastanja rane.

Produženo krvarenje i neformirnje krvnog ugruška (alveolitis) su neke od mogućih komplikacija u slučaju upotrebe ovih lekova posle operacije.

Aspirin ne treba uzimati sve do skidanja konaca sa ušivene rane umnjaka i potvrde stomatologa da je zarastanje uspešno završeno.

Pored Aspirina, lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline su i Andol, Ambol i drugi.

Zaključak

Bol tokom rasta umnjaka ili nakon operacije vađenja umnjaka može se tretirati različitim lekovima.

U ovom članku dali smo pregled efikasnih i brzih lekova, kao i kada je koji dobar izbor, a kada koji treba izbegavati.

Za kraj treba ponoviti da se lekovi poput Aspirina, koji su proizvedeni na bazi acetilsalicilne kiseline nikako ne smeju koristiti pre ili posle operacija.

Pre same operacije neophodno je razgovarati sa stomatologom o svim prisutnim alergijama na lekove, kao i lekovima koji se uzimaju kako bi se sprečile moguće komplikacije i neželjena dejstva.

Zakažite vađenje umnjaka blizu Vas

Najbolji oralni hirurzi po fer i transparentnim cenama.